Actual Sfaturi știri de TOP

(FOTO) SFATURILE EXPERȚILOR – CUM SĂ REDUCI RISCUL DE INFECȚIE CU CORONAVIRUS

Din cauza răspândirii rapide a Coronavirusului peste hotarele Chinei, omenirea este din ce în ce mai panicată. În China, sentimentul neputinței este în creștere, întrucât Guvernul este obligat să întreprindă măsuri drastice pentru a opri răspândirea virusului, inclusiv să restricționeze circulația spre Beijing.

Sursa Foto: foreignpolicy.com
Sursa Foto: foreignpolicy.com

Epidemia ar fi putut fi controlată destul de ușor cu trei săptămâni în urmă, dacă ar fi existat o deschidere mai mare, acțiuni rapide și nicio tentativă de acoperire. Acum însă, este prea târziu, deoarece virusul se răspândește rapid la nivel global, scrie foreignpolicy.com.

Pentru că nu există un vaccin sau un tratament specific împotriva Coronavirusului sau a pneumoniei din Wuhan, iar infecția s-a răspândit rapid pe teritoriul Chinei, Guvernul este obligat să apeleze la reglementările sale privind Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) din 2003.

Acest fapt înseamnă că orașe întregi trebuie izolate, iar mișcarea populației –  restricționată. Nu va fi deloc surprinzător, dacă toate călătoriile spre Beijing vor fi în curând interzise, chiar și întregul continent ar putea fi blocat în viitorul apropiat.

Un set din zece măsuri simple vă pot proteja împotriva infectării cu noul tip de virus:

  1. Ieșind din casă, echipați-vă cu mănuși și nu renunțați la ele în transportul public sau trecerile subterane.
  2. Dacă vă aflați în situația, în care trebuie să scoateți mănușile, nu atingeți fața sau ochii, indiferent de intensitatea deranjului, pe care îl simțiți la nivelul acestora. Înainte de a îmbrăca din nou mănușile, spălați-vă bine mâinile cu apă caldă și săpun, cu o deosebită atenție la degete și unghii.
  3. Schimbați-vă mănușile zilnic, spălându-le bine și evitați să le purtați în stare umedă.
  4. Măștile de protecție igienică sunt inutile, dacă sunt purtate afară și pot fi puțin utile chiar și atunci când sunt purtate în spații închise. Majoritatea măștilor se deteriorează după una sau două purtări. Purtarea aceleiași măști în fiecare zi este mai degrabă dăunătoare, decât lipsită de necesitate. Mai eficient este să evitați mulțimile și să păstrați o distanță de jumătate de metru de la persoanele din jur. Dacă cineva în apropiere tușește sau strănută, rugați-l să pună masca, pentru a vă proteja de lichidele sale biologice, potențial infectate. Dacă acesta refuză, depărtați-vă la un metru distanță sau părăsiți încăperea.

Nu dați mâna și nu cuprindeți pe nimeni în această perioadă – cereți-vă politicos scuze și explicați că este mai bine pentru ambii să păstrați distanța pe parcursul epidemiei.

  1.  În gospodărie, schimbați imediat prosoapele de bucătărie și de baie, asigurându-vă că fiecare membru al familie își are prosopul separat. Instruiți membrii familiei ca fiecare să își utilizeze doar prosopul propriu. Schimbați prosoapele de două ori pe săptămână – prosoapele umede sunt un mediu excelent pentru bacterii, virusuri, coronavirușii nefiind o excepție.
  2. Fiți atenți la mânerele ușilor – dacă este posibil să deschideți și închideți ușile utilizându-vă coatele sau umerii, procedați în acest fel. Dacă ați utilizat un mâner, spălați-vă mâinile cu apă caldă și săpun. Dacă cineva dintre membrii familiei s-a îmbolnăvit, spălați mânerele ușilor cu regularitate. De asemenea, fiți precauți cu balustradele scărilor, laptop-uri, telefoane mobile, jucării și oricare alte obiecte ținute manual. În timp ce atingeți doar obiectele personale, sunteți în siguranță. Însă, după ce utilizați un laptop sau telefon străin, nu atingeți fața și spălați-vă imediat mâinile cu apă caldă și săpun.
  3. Dacă sunteți într-o cantină publică, nu utilizați tacâmurile personale pentru a prelua mâncarea dintr-un bol sau farfurie și instruiți-vă copiii să nu bea din căni străine sau din recipiente comune pentru lichide. Setați câte o lingură pentru servit în fiecare farfurie și instruiți membrii să le utilizeze pentru a pune mâncarea în farfuriile personale, iar tacâmurile personale să fie utilizate pentru preluarea mâncării din propria farfurie. Spălați bine alimentele și tacâmurile  și evitați restaurantele cu practici igienice proaste.
  4. Nu cumpărați sau sacrificați animale sau pești vii, până nu este cunoscută specia exactă, care a cauzat izbucnirea epidemiei.
  5. Când condițiile meteorologice vă permit, deschideți geamurile acasă sau la serviciu pentru a ventila încăperea.  Virusul nu poate supraviețui într-o încăpere bine ventilată.
  6. În final, dacă aveți grijă de un prieten sau membru al familiei care are febră, purtați o mască igienică de protecție atunci când sunteți alături de el și îmbrăcați-i și lui o mască. Eliminând masca de pe fața bolnavului, asumați-vă responsabilitatea să considerați  că aceasta este plină de viruși și bacterii. Pentru a fi protejați, utilizați mănușile în timpul acestui proces, aruncați masca de protecție igienică într-un container sau pachet ce poate fi sigilat și aruncați-l în tomberon. Până nu ați eliminat mănușile, spălați fața bolnavului cu apă călduță și săpun, ștergeți-o cu șervețele de unică folosință și aruncați-le într-un pachet ce poate fi sigilat până a le arunca la gunoi.

Purtați îmbrăcăminte cu mânecă lungă în timp ce aveți grijă de bolnav. Spălați zilnic obiectele personale și hainele bolnavului cu apă caldă și detergenți. Dacă există suficient spațiu, separați bolnavul într-o cameră aparte pentru a reduce riscul infectării celorlalți membri ai familiei.

În zilele următoare, Guvernul chinez urmează să întreprindă cele mai drastice măsuri pentru a stopa răspândirea virusului. Totuși, aceste metode simple vă vor fi de mare folos pentru a vă proteja de epidemia ce se răspândește din ce în ce mai mult.

sanatateinfo.md