Generația X știri de TOP

(FOTO) Lena Burlacu ne dezvăluie adevărul despre viața sa în Anglia

Statistica arată că aproximativ  57% din populația Moldovei sunt plecați peste hotare. O parte dintre ei au fost nevoiți să-și părăseasă țara din cauza salariilor mici, alții pentru a le oferi copiilor un viitor mai bun, iar cea mai mica parte din ei, sunt elevii ce-și fac studiile acolo. Lena Burlacu vlogger  a paginii de facebook „ Cu scaun la cap” ne dezvăluie adevărul.

Lena  Burlacu, autoarea paginii de Facebook „ Cu scaun la cap”, originară din Republica Moldova, ce la moment locuiește în Anglia, ne-a comunicat impresiile ei față de această țară : „Contează că mie îmi place, contează că nu am dat-o’n bară. Atâta frumusețe, și eu sălbatică, crescută la sat ( am mai călătorit, și Vestul Europei l-am văzut, și Estul), călătorind, vizităm locuri frumoase în grabă, fără de a medita și a înțelege, fără de a mă atașa spiritual, nu mă pot sătura, ca o primitivă mereu sunt cu ochii holbați și plină de impresii, în fiecare zi descoperim locuri noi, unul mai frumos ca altul. E altă lume, altă mentalitate, altă climă, alte posibilitați, alte visuri, alte scopuri. Copiii mei vor creşte aici, da, la un loc cu toate rasele de pe pământ, vor crește împreună cu ei și vor ști ce prezintă fiecare, nu e numai bine și frumos, evident, dar aici în fața legii ei sunt egali. Vor fi moderni și în pas cu lumea “de dincolo”, cea pe care eu o vedeam doar la TV, “ai noștri” considerându-se savanți ( care, de fapt, au făcut facultate în zadar și diploma moldovenească nu are valoare) îmi reproșează că nu au încredere în sistemul de învățământ britanic, eu am! Droguri se vând și la noi, bețivi avem destui. Aici țara nu degradează, și președinte nu e Dodon “ marionette “, ai venit la ei acasă și mănânci, furi, dai lecții de viața, reproșezi etc. După ce am dat buzna, noi peste ei, au pierdut încrederea în oameni, au început a pune garduri și porți, a ascunde lucrurile din propria ograda, de aici, concluzii… Probabil ei, în mare parte, nu au idee de matematica superioară, dar cu toate că ne-o băgau intens, nici noi nu am înțeles mai nimic din ea.
Sunt simpli și fericiți, nu au mersul de curcan agresiv și față cât mai nesatisfăcută, ei nu au stilul nostru de “chiteală nobilă”, în schimb, ei au CULTURĂ, noi, N-AVEM!
În Moldova mereu mă simțeam diferită, nu, nu mai bună sau mai rea, nu mai deșteaptă sau mai proastă, dar, diferită, adică nu în apele mele. Aici sunt împlinită, aici nu obosesc moral, aici sunt acasă!”

Cum s-a schimbat viața tinerilor drochieni

după ce s-au stabilit cu traiul în Anglia?

 

Cătălina Muntean, adolescenta în vârstă de 16 ani, din or. Drochia afirmă “ Deci, de când m-am mutat în Anglia viața mea s-a schimbat radical. La început, cel mai greu  pentru mine era accentul englez, deoarece nu prea îl înțelegeam,  însă cu pași mici, cu ajutorul profesorilor și al prietenilor vorbitori de limbă engleză,  am început să înțeleg și să am accent englez.  Politețea e cool. Trăind aici am observat că oamenii sunt politicoși, mereu spun “sorry” sau “thank you”.  Pentru ei, dacă nu folosești aceste două cuvinte, nu dai dovadă de cei 7 ani de acasă. Mai mult decât atât, trăind în Londra am mai puțin timp liber. Școala începe de la 9 pâna la 15:00 și în plus temele pentru acasă , care sunt foarte voluminoase.  După părerea mea,  englezii sunt niște oameni calzi.  Oameni,  care știu să ofere zâmbete gratuite.  Se vede că au un nivel de trai mult mai ridicat decât al nostru.  Cred că provine din educație.  Englezii  sunt  oameni înțelegători, calmi și răbdători.  Mereu dacă îi întrebi ceva,  o sa-ți răspundă cu un zâmbet,  după care te vor ajuta.  Aici se întâlnesc oameni de pe tot globul pamântesc.  Datorită acestui fapt, am înțeles că oamenii , în esență,  nu diferă prea mult, toti suntem la fel.  Ce avantaje am în Anglia? După părerea mea, cel mai mare avantaj este educația.  În țara acesta dacă depui efort și înveți,  ești convins că vei avea un viitor bun.  În al doilea rând, în Marea Britanie este  “NHS-national health service” . De exemplu,  dacă ai vreo problemă de sănătate și ești minor sau pensionar,  toate medicamentele le primești gratuit,  în plus, la spitalele publice, mereu te poți înscrie gratuit, deci în țara asta NHS este foarte dezvoltat și totodată poți primi servicii înalte gratuite.”

Viorel Tănas, tânarul din Chișinău ce și-a lăsat țara pentru un loc de muncă stabil și bine plătit în Anglia, ne comunică : „ În Anglia totul e atât de diferit și atât de frumos! Tradițiile se diferă de cele ale moldovenilor prin faptul că nu dau cadouri sofisticate de sărbatori pentru a-și demonstra “ grosimea portofelului” , ei dau cadouri simple și din inimă. Spre exemplu, cadourile de Paște constau din ouă mici de ciocolată, atât.  Aici, toată lumea e mai bună, mai amabilă. Nu poți să mergi pe stradă fără a nu  te saluta cu fiecare trecător. Ce ține de locurile de muncă, în Anglia salariile îți piermit un trai decent, șefii lucrează umăr la umăr cu muncitorii. Aici nu se face diferența – aici suntem egali.”

Străinătatea a devenit  “acasă” pentru mulți moldoveni. Pentru a reduce numărul de moldoveni ce pleacă peste hotare, trebuie sa aducem acele schimbari la noi în țară, pe care le caută moldovenii acolo.  Totul e în mâinile noastre!