Actual știri de TOP

1 decembrie. Ziua Națională a României

Astăzi, 1 decembrie, sărbătorim Ziua Națională a României. Istoria spune că în 1990, 1 decembrie a fost adoptată ca ziua națională a României, fiind promulgată de fostul președinte român Ion Iliescu.

În trecut Ziua Națională a României, nu era sărbătorită pe data de 1 decembrie, ci pe data de 10 mai, deoarece Prințul Carol de Hohenzollern- Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, Calor a proclamat în fața parlamentului independența României.

Ziua Națională a României a fost sărbătorită și pe data de 24 august, sub numele oficial de ziua insurecției armatei antifasciste și începutul revoluției populare în România, cu referire la întoarcerea armatelor împotriva Germaniei naziste.

Alegerea zilei de 1 decembrie, deși neexplicit, a făcut trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918. Alegerea acestei zile ca sărbătoare națională a României a fost văzută drept un afront adus minorității maghiare din România, pentru care ziua de 1 decembrie a însemnat o pierdere politică.

Pe 1 decembrie 2018, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională a României, ocazie cu care va fi organizată parada de 1 decembrie, dar și numeroase evenimente și manifestații de Ziua Națională.